Station Almere Centrum geopend!

De renovatie van het Almere Centrum station is voltooid. Op woensdag 1 februari is het station feestelijk geopend met dans en muziek in de stationshal en stadspassage. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt om het ontwerp, in opdracht van Gemeente Almere, ProRail, NS en Provincie Flevoland, van architecten Edwin Megens en Ferry Barnhoorn tot realisatie te brengen.

feestelijke opening, station Almere 1 februari

Het oude stationsgebouw onder de kenmerkende spoorviaducten is op duurzaam circulaire wijze vergroot en gerevitaliseerd voor de komende decennia. De stationshal heeft een moderne uitstraling en is van een groter formaat door deze te combineren met een stadspassage tussen het Stationsplein en Mandelaplein. Het vernieuwde station is gebouwd op de geprognotiseerde groei van de reizigersaantallen.

kunstkolom in de stationshal, nieuwe situatie van het station

Ook is de stationshal/stadspassage voorzien van een luxe mozaïekvloer, welke over loopt in de openbare ruimte buiten het station. Beide gesloten betonnen liftkernen in de hal zijn vervangen door doorzichtige glazen exemplaren, wat bijdraagt aan de sociale veiligheid, vrije zichtlijnen en het ruimtelijke gevoel. De perrons zijn vernieuwd, voorzien van nieuwe meubels en bieden meer ruimte voor reizigers.

Lift in stationshal, de nieuwe lift is glas en bevordert doorzicht en sociale veiligheid

Daarnaast is de stationskap volledig gerenoveerd en heeft nieuwe glasgevels inclusief pv-cellen gekregen. Samen met de zonnepanelen die op de stationskap zijn geplaatst is het station nu nagenoeg energieneutraal. Naast de vernieuwde stationshal, gerenoveerde stationskap en perrons zijn twee inpandige fietsenstallingen gerealiseerd. Reizigers, kunnen nu hun fiets aangenaam, veilig en droog stallen. Dit is mogelijk in de fietsenstalling Busplein of de fietsenstalling Landdrostdreef, met respectievelijk 660 en 2750 fietsparkeerplaatsen.

hoofdgangpad fietsenstalling, een ruime fietsenstalling met aangename verlichting

Alle nieuwe daken van het stationsgebouw buiten de spoorviaducten zijn bekleed met sedumbegroeiing in aansluiting op de nieuwe groene inrichting van het Stationsplein en het Mandelaplein. Dit geeft vanaf de perrons veel zicht op groen wat positief bijdraagt aan de reisbeleving. Station Almere Centrum is het voorbeeld van een duurzame transitie van een bestaand station.

zicht op station van mandelaplein, een lichtkunstwerk siert deze gevel

 

Relevante projecten:

Station Almere Centrum

Station Lelystad Centrum

Amsterdam RAI

Stations