metamorfose station Amsterdam RAI

Het station Amsterdam RAI bevindt zich aan de oostelijke kop van het Zuidas gebied en heeft een integrale transformatie en uitbreiding ondergaan. Het OV-knooppunt is uitgebreid met een ruime, transparante en integrale stationshal voor metro en trein. De stationshal is meer dan verdubbeld in omvang en capaciteit, met een moderne transparante uitstraling. Het functioneert als een ‘Urban Lounge’: open, licht, uitnodigend en gastvrij en voor iedereen toegankelijk, 7 dagen per week en vrijwel de hele dag. Met piekmomenten op evenementendagen maken zo’n 10.000 metroreizigers en 30.000 treinreizigers per dag gebruik van het station. De overstap tussen de verschillende modaliteiten trein, metro, tram en bus is efficiënt en overzichtelijk vormgegeven.

Publiekskwaliteit

Op Amsterdam RAI arriveren steeds meer reizigers, vaak als eenmalige bezoekers, die behoefte hebben aan oriëntatie en visueel overzicht. Denk aan beursbezoekers van de RAI, maar ook aan het groeiende internationale zakenpubliek, te gast in de stad en op zoek naar hotels aan deze kop van de Zuidas. Het station heeft de uitstraling gekregen die aansluit bij de ambitie van OV-knopen aan de zuidkant van Amsterdam. Licht is er in overvloed door de volledig glazen gevels, de witte tegelwanden en de witte, ruim verlichte plafonds en is misschien wel het opvallendste element in het station. Via glazen overkappingen en ruime vides stroomt het daglicht de stationshal in. De hal wordt zo een lichtpunt tussen de viaducten met uitstraling naar de straat. Door de transparante, glazen gevels heeft het station een sterk visuele relatie met de omgeving gekregen, wat bijdraagt aan de sociale veiligheid en natuurlijke oriëntatie en wayfinding. Het station is uitgevoerd in hoogwaardige en duurzame materialen.

In de ruime stationshal die nu meer dan twee keer zo groot is komt het kunstwerk van het kunstenaarsplatform Polly’s Pictureshow goed tot haar recht.  Het siert de centrale wand van de hal met als thema ‘het theater van het reizen’ en de reizigers die passeren maken er onderdeel van uit, als figuranten in het ruimtelijke en theatrale decor.

Integrale Visie en Uitwerking

De kwaliteitssprong in uitstraling en comfort is in het hele stationscomplex terug te vinden. Het ontwerp van het station is ontwikkeld vanuit één architectonische, integrale visie met een ambitieniveau dat past bij de centrumlocatie. Het ontwerp is van architect Paul van der Ree, studioSK. Hij stelde ook het integrale masterplan op voor de transformatie van de totale stationsomgeving. In alle ontwerpfasen is meerwaarde in ruimtelijke kwaliteit bereikt door de integrale inzet van het team van projectarchitect en constructief ontwerpers van Movares, zodanig dat de verschillende planonderdelen elkaar versterken en het totaalensemble een meerwaarde krijgt.

De bewaakte fietsenstalling is na de metamorfose integraal onderdeel van het stationscomplex en biedt plaats aan ruim 1800 fietsen. Ze is gemoderniseerd met kleurrijke interieur en uitgebreid met een glazen serre. Er is een directe en comfortabele verbinding gemaakt tussen de stationshal en de stalling.

De transformatie en uitbreiding van het station is gerealiseerd in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam, ProRail, Metro en Tram van de gemeente Amsterdam, NS en de gemeente Amsterdam.

meerminder info


toonverberg info

metamorfose station Amsterdam RAI
metamorfose station Amsterdam RAI
metamorfose station Amsterdam RAI
metamorfose station Amsterdam RAI
metamorfose station Amsterdam RAI
metamorfose station Amsterdam RAI