station Lelystad Centrum

Voor de aanleg van de Hanzelijn is station Lelystad Centrum uitgebreid. Het station, dat gemeentelijk monument is, hebben we daarom in de bestaande vormgeving uit uitgebreid. Een aantal nieuwe toevoegingen zijn ook in lijn met de bestaande vormgeving uitgevoerd.

Lelystad is een relatief nieuwe stad in de typisch Hollandse polder die in de jaren zestig van de vorige eeuw geleidelijk is ontstaan. Het bestaande station dateerde van 1988 en is naar ontwerp van Peter Kilsdonk en Laszlo Vakar gebouwd als eindstation voor de Flevolijn. Het station is een voorbeeld van een viaductstation en is de inspiratiebron voor vele vergelijkbare gebouwen geworden.

De postmoderne vormgeving, de transparante gevels en het bijzondere ruimtevakwerk van het dak springen het meest in het oog. Voor de uitbreiding hebben we het bestaande gebouw eerst zorgvuldig in kaart gebracht. De uitbreiding hebben we vervolgens in lijn van het bestaande en naar de eisen van deze tijd ontworpen. Het resultaat is een nieuw station dat klaar is voor de toekomst. Architect Tjerk van de Lune maakt zodoende het nieuwe station toekomstbestendig met behoud van de karakteristieken van de architectuur van het station. Een icoon ‘revisited’.

meerminder info

Opdrachtgever
ProRail

Aannemer
Mobilis/MNO Vervat

toonverberg info

station Lelystad Centrum
station Lelystad Centrum
station Lelystad Centrum
station Lelystad Centrum
station Lelystad Centrum