Brug Ouderkerk feestelijk geopend!

Ouderkerk aan de Amstel heeft een nieuwe brug over de Amstel! De voormalige brug (1937) in Ouderkerk over de Amstel is vervangen door twee nieuwe bruggen die hoogwaardige zijn ingepast in de omgeving. De feestelijke opening kende een ceremonieel moment met het hijsen van de eerste vlag in een van de twee vlaggenmasten die onderdeel zijn van het architectonisch ontwerp van de nieuwe brug. Hierbij werden de aanwezigen getrakteerd op een spectaculaire watershow.

De officiële opening werd verricht door gedeputeerde Jeroen Olthof van Provincie Noord-Holland, wethouder Herbert Raat (gemeente Amstelveen), wethouder Paulette Koek (gemeente Ouder-Amstel), Marja Ruigrok (vice-voorzitter dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam) en Sander Lodder (directeur Van Hattum en Blankevoort namens aannemerscombinatie BOK). De gehele middag stond in het teken van de nieuwe Brug Ouderkerk en kende een divers feestelijk programma voor alle inwoners en genodigden op en rondom de brug.

Ontwerp
De nieuwe Brug Ouderkerk is een ensemble van twee bruggen en ondanks de schaalvergroting van één naar twee bruggen, toch passend bij de schaal en esthetiek van het beschermd dorpsgezicht van Ouderkerk aan de Amstel. Architecten Edwin Megens en Dmitri Levin van studioSK zijn in opdracht van Van Hattum & Blankevoort verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en inpassing van de bruggen met een moderne interpretatie van stijlkenmerken van de Amsterdamse School. De brug kent vloeiende vormen waarmee metselwerk, beton, staal en omgeving naadloos in elkaar overgaan. Hiermee wordt de brug verankerd met zijn historische omgeving.

De brug is naast drager van de provinciale weg N522 (Amstelveen – Amsterdam Bijlmer) vooral de overbrugging voor de lokale verbinding tussen Ouderkerk ten noorden en ten zuiden van de Amstel. Daarom is op de brug veel aandacht besteed aan ruimte voor voetgangers en fietsers en het beleefbaar maken van de omgeving. Zo is op beide basculekelders/machinekamers een uitzichtplatform gecreëerd waarvandaan zich een prachtig uitzicht opent over de Amstel en het beschermd dorpsgezicht gelegen aan de Amstel.

Fietsers en voetgangers kruisen in de nieuwe situatie veilig de drukke N522 via de aanleg van twee fietsroutes langs het water onder de brug door. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan deze passages met een hoogwaardig ontwerp van de ruimte onder de brug.

In de passages zijn keramische fototableaus geplaatst die de historie van Ouderkerk aan de Amstel weergeven.

Tijdens de festiviteiten werden de aanwezigen getrakteerd op een mooie demonstratie van een cruciaal functioneel onderdeel van de brug, het openen van de brug voor scheepsverkeer. Hier zien we ook in geopende toestand het lijnenspel van brugdek, kelders en (vlaggen)torens samenkomen.

De nieuwe Brug Ouderkerk is gerealiseerd in een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel en de Vervoerregio Amsterdam. De werkzaamheden zijn door de Bouwcombinatie  Brug Ouderkerk (BOK) o.l.v. Van Hattum & Blankevoort uitgevoerd. Het resultaat is een mooi voorbeeld van hoe vormgeving, techniek en uitvoering samenkomen in een elegant ontwerp met oog voor de omgeving.

Vergelijkbare projecten:

Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht

Boezembrug Halfweg (N200)

Verkeersbruggen