Station Amsterdam Lelylaan wordt vernieuwd!

Station Lelylaan wordt weer een prachtig station! Het station gaat mee in de stedelijke vernieuwing en wordt herkenbaar, comfortabel, publieksvriendelijk en sociaal veilig. Vorige week maakten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Amsterdam, ProRail, NS en de Vervoerregio bekend dat ze ruim 70 miljoen euro in het station investeren. Het station wordt een belangrijk knooppunt in het Amsterdamse vervoersnetwerk.

Oostgevel Station Lelylaan

Het huidige station voldoet niet meer aan de huidige gebruiks- en comforteisen van de moderne reiziger en heeft vanuit het verleden een slechte reputatie. Een ‘revitalisatie’ van het station is noodzakelijk, mede met het oog op de airportsprinter die Amsterdam in de toekomst gaat verbinden met Schiphol. Station Lelylaan wordt met zijn ligging nabij Schiphol in de toekomst een belangrijke toegang van de stad. De hele stationsomgeving is op dit moment in ontwikkeling om naar deze bruisende toekomst toe te groeien.

In 2025 moet er een nieuw stationsgebouw staan ‘waar de reiziger zich prettig en veilig voelt’, aldus de afspraak tussen het Rijk en de regio. studioSK is verantwoordelijk voor het ontwerp, dat gemaakt is in opdracht van gemeente Amsterdam, ProRail en de vervoerregio. De stationshal wordt vernieuwd, liften worden transparant, looproutes worden verbeterd en de tramhalte krijgt een nieuwe inrichting. Ook wordt een nieuwe bewaakte fietsenstalling in het stationscomplex opgenomen en worden de verbindingen op het station aangepakt zodat trein, bus en metro beter op elkaar aansluiten.

De vernieuwing van station Lelylaan zal bestaan uit de volgende onderdelen:

  • het vernieuwen en vergroten van de stationshal voor trein- en metroreizigers, inclusief meer servicevoorzieningen en winkels;
  • het bouwen van een inpandige fietsenstalling, direct aansluitend op de stationshal met een goede verbinding naar de omliggende fietspaden;
  • het aanbrengen van een tramkeerlus en aanpassen van het trameiland wat hogere frequenties en het keren van de tramlijnen 1 en 17 mogelijk maakt en het overstappen op trein en metro makkelijker maakt;
  • het aanpassen van de openbare buitenruimte zodat de kwaliteit van de omgeving en de sociale veiligheid verbetert.

Volgens de planning moet de bewaakte fietsenstalling in 2024 als eerste gereed zijn, waarna in 2025 het volledig vernieuwde station met de nieuwe tramkeerlus in gebruik kan worden genomen.

 

 

Vergelijkbare projecten:

Amsterdam RAI

Almere Centrum

Stations