Fietsenstalling Amsterdam Zuidplein na transformatie officieel geopend!

De nieuwe fietsenstalling Zuidplein is officieel geopend. De fietsparking is gelegen aan de voet van het WTC-gebouw en pal voor het station Zuid-WTC. De realisatie van deze stalling in het hart van het hoogstedelijk Zuidas gebied is een schoolvoorbeeld van hoe een (deel van een) oorspronkelijke ‘old school’ autoparkeergarage getransformeerd kan worden tot high end fietsparkeren. Dit is een type opgave die we met studioSK steeds vaker krijgen; er is tenslotte steeds meer vraag naar locaties voor fietsparkeren in binnenstedelijk gebied. En tegelijk zie je dat er ruimte beschikbaar is of vrijkomt bij autoparkeergarages.

Fietsenstalling Zuidplein

De transformatie bij het Zuidplein was hard nodig; het deel dat al eerder tot stalling getransformeerd was, was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen van functionaliteit, beleving, uitstraling en sociale veiligheid. Na de make-over oogt de ruimte onherkenbaar: met lichte kleuren, goede verlichting, een heldere routing en een dynamische verwijzing naar de vrije fietsplaatsen. Dit maakt de stalling publieksvriendelijk, comfortabel en sociaal veilig. Het zijn ingrepen, waarmee studioSK ook de nabijgelegen Mahlerplein-stalling tot een succes gemaakt heeft.

Duurzaam is het project omdat de stalling een tweede leven geschonken wordt. Zo kan deze weer decennia lang haar functie vervullen in plaats van het realiseren van vervangende nieuwbouw.

De omgeving ontwikkelt zich in snel tempo tot een internationale toplocatie met een mix van hoogwaardige kantoren en urbaan wonen. Ongeveer 30% van de vervoersbewegingen in Zuidas vindt plaats met de fiets en de capaciteitsbehoefte van fietsparkeren zal de komende jaren sterk toenemen. De transformatie van de voormalige stalling tot een hoogwaardige fietsparking levert een bijdrage aan de capaciteitsvraag en tevens aan de beoogde uitstraling van de Zuidas.

Zie ook ‘Fietsenstalling Zuidplein uitgelicht’:
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/fiets/nieuws/nieuwe-fietsenstalling-zuidplein-weer/

 

Vergelijkbare projecten:

Fietsparkeren

Mahlerplein

Fietsenstallingen (ondergronds)