Metamorfose station RAI voltooid

Het vernieuwde stationscomplex Amsterdam RAI is vanaf nu eindelijk helemaal klaar voor publiek. Na de opening van de fietsenstalling in maart van dit jaar, is de metamorfose compleet. Het OV-knooppunt heeft nu een nieuwe integrale stationshal voor metro en trein. Deze is ruim en overzichtelijk, sociaal veilig en transparant. De reiziger kan nu gemakkelijk en snel switchen tussen de diverse vervoersmiddelen.

Er arriveren hier steeds meer reizigers, vaak als eenmalig bezoeker, die behoefte hebben aan visueel overzicht en oriëntatie. Denk aan beursbezoekers van de RAI, maar ook aan het groeiende internationale zakenpubliek, te gast in de stad en op zoek naar hotels aan deze kop van de Zuidas. Het nieuwe station is uitnodigend zoals een hotellobby: open, licht en vooral gastvrij. Het station heeft nu de uitstraling gekregen die aansluit bij de ambitie van OV-knopen aan de zuidkant van Amsterdam. De renovatie en uitbreiding is uitgevoerd in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam, ProRail en NS. Tijdens de werkzaamheden bleef het OV Knooppunt steeds open voor reizigers en publiek wat een flinke uitdaging was met de bijna 29.000 reizigers per dag.

De fietsenstalling is integraal onderdeel van het ensemble, ontworpen door projectarchitect Paul van der Ree. De stalling is gemoderniseerd en uitgebreid met een glazen serre. Ze heeft een directe en comfortabele verbinding gekregen met de stationshal en biedt plaats aan 1800 fietsen. Als je eenmaal binnen bent in het kleurrijke interieur, blijf je verder droog en uit de wind. De stalling is bewaakt en voor de eerste 24 uur gratis.

In de ruime stationshal die nu meer dan twee keer zo groot is als de oorspronkelijke komt het kunstwerk van het kunstenaarsplatform Polly’s Pictureshow nu eindelijk pas echt goed tot haar recht.  Het siert de centrale wand van de hal met als thema ‘het theater van het reizen’. De reizigers die er passeren maken er onderdeel van uit, als figuranten in het ruimtelijke en theatrale decor.

Vergelijkbare projecten

Regionale stations

Transformaties en erfgoed

Fietsparkeren