Mixed-use gebouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Het huidige sluizencomplex Terneuzen vormt een knelpunt voor de vele passerende binnenvaart- en zeeschepen. In 2012 besloten Vlaanderen en Nederland daarom tot de voorbereiding van de bouw van een nieuwe, grotere sluis. Binnen de Alliantie Nieuwe sluis Terneuzen is het integrale ruimtelijke ontwerp voor inpassing en vormgeving in de Tenderfase ontwikkeld door architecten van studioSK en landschapsontwerpers van Bosch Slabbers.

Het nieuwe bediengebouw gaat fysiek en symbolisch de spil van het complex vormen. Ook is aandacht besteed aan het ontwerp van de nieuwe bruggen en de recreatieve waarde van het landschap, dat een beeldbepalende groene entree voor de stad Terneuzen vormt. studioSK ontwikkelde een architectonische visie op de gebouwopgaven van het nieuwe sluiscomplex.

 

Op basis van het ritme waarmee de schepen zich door de sluis bewegen is het bediengebouw ontworpen. De schepen varen de sluis binnen, vertragen, wachten en versnellen weer naar een ander vaarwater. Het bediengebouw heeft een multifunctioneel karakter voor vijf gebruikersgroepen en is ontworpen met eisen qua cybersecurity met een RC 5. Programmatisch kent het multifunctionele bediengebouw een vijftal verschillende gebruikers, elk met de security-eisen niet alleen naar de omringende omgeving, maar ook ten opzichte van elkaar. Het gebouw heeft op het groendak een areaal zonnepanelen. Deze zorgen voor een energieneutraal gebouw maar leveren ook een bijdrage aan het energieneutraal functioneren van het hele sluiscomplex. Het gebouw is voorzien van een groendak in combinatie met PV-cellen wat zorgt voor een toename van de effectiviteit van de PV-panelen van circa 30%. Al deze aspecten dragen bij aan een comfortabel en duurzaam gebouw van hoge kwaliteit, dat goed in de omgeving past en dit minimaal verstoort.

 

Meer informatie: zie projectpagina