Omgevingsvergunning Koninklijk Instituut voor de Tropen verleend

De omgevingsvergunning voor de verbouw van het rijksmonumentale Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam is vandaag verleend. Een mooie mijlpaal voor de renovatie van het bijzondere gebouw dat in 1925 door toenmalige koningin Wilhelmina werd geopend. Architectuurstudio studioSK maakte het ontwerp voor de gehele verbouwing.

Hoofdentree aan de Mauritskade

,,Het is een prachtige opdracht om aan deze onontgonnen parel van Amsterdam te werken. Veel mensen kennen dit gebouw van buiten, maar ”, zegt architect Tjerk van de Lune. Het KIT gaat verbouwen zodat het rijksmonument geschikt wordt voor verhuur aan derden. Tevens wordt de logistiek verbeterd om conferenties en andere events goed te kunnen hosten. Het instituut wil zo nieuwe inkomsten generen nadat het sinds 2013 te maken kreeg met aanzienlijk teruglopende subsidiegelden. Ook is de renovatie een mooie gelegenheid om de kantoorruimten voor de medewerkers te moderniseren. De renovatie behelst aanpassingen aan zowel het casco als het interieur. Oude structuren en details, die in het verleden zijn aangetast, worden in oude staat teruggebracht. ,,Nadat wij de opgave voor het vernieuwen en verplaatsen van zes pantry’s hebben gerealiseerd, zijn we begonnen aan het ontwerp voor het souterrain van het prachtige pand aan de Mauritskade in Amsterdam”, aldus Van de Lune.

architect-tjerk-van-de-lune-interieur-rijksmonument-kit-amsterdam-studiosk-movares-3
Entree Linnaeusstraat t.p.v. verwijderde pantry

Ontwerpteam
Het KIT heeft hem benaderd om de renovatie architectonisch te begeleiden. De studio adviseert en denkt mee over hoe het gebouw kan worden herontwikkeld. Van de Lune: ,,Voor het gehele souterrain hebben we het masterplan gemaakt. In dit masterplan worden uitspraken gedaan over de architectonische veranderingen van het monumentale gebouw voor de langere termijn. Gedurende de gehele renovatie adviseren wij op het gebied van architectuur, bouwkunde en constructies, van initiatieffase tot oplevering. Samen met Draaijer + Partners, die het projectmanagement voert en S2H-ingenieurs, die de installaties ontwerpt, vormen wij het ontwerpteam. Gezamenlijk hebben wij zorg gedragen voor de voorbereiding voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.”

Nieuwe pantry eerste verdieping

Omgevingsvergunning
Vandaag kwam van de gemeente Amsterdam het bericht dat de omgevingsvergunning is verleend. De realisatie van de verbouw zal daarom direct beginnen om ervoor te zorgen dat de nieuwe huurder Impact Hub Amsterdam begin 2017 intrek kan nemen in het KIT. De uitvoering vindt plaats in bouwteamverband. Daarvoor zijn aannemer ATOP, W-installateur Limpid Blue en E-Installateur SDR Elektrotechniek aangetrokken om het project uit te voeren.

Oosterparkzijde