Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht

Ten westen van de stationsomgeving wordt de Leidse Rijn doorgetrokken over het Westplein. Er zijn op deze plek twee nieuwe bruggen voor het verkeer voorzien: de Kanonstraatbrug en Dambrug. studioSK ontwierp de bruggen als nieuwe verbindingen die letterlijk en figuurlijk naadloos zijn in de morfologie van de stad maar ook in de passages voor flora en fauna.

 

Visie

De bruggen zijn door architecten Iris van Huijstee en Charlotte Kok ontworpen op basis van de lokale kwaliteit. De Kanonstraatbrug sluit aan op de doorgaande stedelijke structuur en is daarmee familie van de klassieke Utrechtse stadsbruggen. Kenmerkend voor de stadsbruggen zijn de karakteristieke bogen ter plaatse van de doorvaart. De Kanonstraatbrug sluit daarbij aan als herkenbare metselwerk brug met rijke ornamentiek in hedendaagse vorm.

De Dambrug sluit aan op het fijnmazige, kleinschaligere netwerk van de wijk Lombok en is daarmee familie van de historische ophaalbruggen. De kenmerkende knik en de landhoofden van de historische bruggen liggen ten grondslag aan het ontwerp van de Dambrug. De landhoofden liggen in lijn met de brug zelf en zo ontstaat er een ingetogen, hedendaagse vertaling waarin het metselwerk vanuit het landhoofd over de brug doorloopt.

Beide bruggen landen aan de ene zijde aan in een groen park en aan de andere zijde op een stenen kade. Ondanks dat ze beide een ander karakter hebben, zijn ze familie van elkaar. De Dambrug is ingetogen ontworpen. De Kanonstraatbrug heeft een expressievere vormgeving. Constructieve onderdelen zoals het dek, balken en kolommen zijn samengebracht tot één integraal geheel en geoptimaliseerd om zo weinig mogelijk materiaal te benutten. In het ontwerp van de Kanonstraatbrug is hierdoor de gebogen vorm aan de onderzijde is ontstaan.

meerminder info


toonverberg info

Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht
Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht
Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht
Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht
Kanonstraatbrug en Dambrug in Utrecht