station Apeldoorn

Respect voor de historie, logistiek en publieke ruimte zijn de sleutels tot succes bij de binnenstedelijke vernieuwing in Apeldoorn. Er is een perfecte balans bereikt bij de transformatie van het monumentale gebouw van station Apeldoorn. Met behoud van cultureel historisch erfgoed is bij de herontwikkeling een nieuw functioneel programma toegevoegd.

 

Door een extra logistieke laag onder maaiveld en gebouw aan te leggen, is bovengronds het monument behouden en in volle glorie hersteld. Het station is weer naar het oorspronkelijke volume teruggebracht en oogt weer als in 1875. Het vervult met trots de functie van icoon in de zichtas van de stationsstraat. En dat terwijl toch alle faciliteiten voor een 21ste eeuws knooppunt zijn ondergebracht met o.a. een sfeervol restaurant en een winkel. Historische onderdelen zijn gehandhaafd en geïntegreerd met nieuwe elementen, in een verrassend harmonieus totaalbeeld. Dit wordt geïllustreerd door de combinatie van een eigentijdse uitbreiding van de oude perronkap met gietijzeren kolommen en het samenspel tussen architectuur en het lichtkunstwerk reizend zand van Giny Vos.

Alle nieuw te bouwen programmaonderdelen bovengronds zijn als ‘meubilair’ in de openbare ruimte vormgegeven. Het zijn kleine juweeltjes die een fraai contrast vormen met het oude gebouw maar wel met eenzelfde architectonische kwaliteit en aandacht voor detail ontworpen.

meerminder info


toonverberg info

station Apeldoorn
station Apeldoorn
station Apeldoorn
station Apeldoorn
station Apeldoorn
station Apeldoorn