station Heerlen

Het Maankwartier in Heerlen is een bijzonder stations project waarbij onze studio de visie van kunstenaar Michel Huisman heeft helpen realiseren. Het omvangrijke ensemble omvat woningen, winkels, kantoren, parkeergarages, een hotel en het nieuwe station met daartussen een aantal buitenruimten, die inmiddels tot leven komen. Onze studio heeft deze visie voor de bebouwing over en langs het spoor uitgewerkt in nauwe samenwerking met Michel Huisman, de gemeente en ontwikkelaars tot een realistisch en realiseerbaar voorlopig ontwerp. Dit nieuwe deel van Heerlen wordt ook wel de kruising tussen een brug, een berg en een citadel genoemd.

In dit grote project zijn twee stadsdelen met elkaar verbonden, elk met een eigen ontwikkeling en karakteristiek; historisch en industrieel, arm en rijk. De verbinding, die ook over de sporen loopt wordt gelegd door een opeenvolging van drie levendige pleinen en een architectuur vol referenties naar de rijke historie van de stad. Alles in een zorgvuldige detaillering, materiaalkeus aangevuld met bijzondere objecten. Het geheel heeft een poëtische inslag met een 'on-Hollandse' uitstraling. De cross-over tussen kunst, architectuur en stedenbouw leverde een interessant proces en een spectaculair resultaat op.

Een interessant voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen architectuur, bouwkunde en kunst is de “Heliostaat” op het Maanplein. Een astronomisch uurwerk dat een herkenbare plaats in het project vormt. In het midden van een smalle hoge toren is een half ronde bol van zes meter doorsnede opgehangen. De bolle kant representeert de maan en de platte kant is voorzien van een spiegel met lamellen. De halve bol draait nauwkeurig mee met de zon waardoor het zonlicht via de spiegel door de kern van de toren naar de parkeergarage daaronder wordt geleid.

Van droom naar realiteit hebben we vanuit studioSK samen met Huisman een haalbaarheidsstudie verricht, een Masterplan, Beeldkwaliteitsplan en voorlopig ontwerp van alle gebouwen opgesteld. Bij de uitwerking van het station hebben we ook richting realisatie geassisteerd. Daarnaast ontwikkelde studioSK het ontwerp van het tijdelijke stationsgebouw om de fasering van de bouw van Maankwartier mogelijk te maken.

Naast het poëtische stationsgebied Maankwartier is ook de groene 'buspergola', die we samen met Huisman ontworpen hebben, een verrassende feature. Het wachten op de bus wordt een prettig verblijf onder de weelderige groene overkapping. Aankomst en vertrek onder een bloeiende kap worden een bijzondere gebeurtenis. De begroeiing zorgt voor verkoeling en schone lucht. Het is een van onze favoriete duurzame projecten.

meerminder info


toonverberg info

station Heerlen
station Heerlen
station Heerlen
station Heerlen
station Heerlen