gelijkrichterstations Uithoflijn

studioSK heeft een drietal technische gebouwen ontworpen voor de Uithoflijn. De Uithoflijn wordt de belangrijkste schakel in de bereikbaarheid van het Utrechtse Science Park. Vanaf 2018 rijdt de tram in 17 minuten van Utrecht CS naar De Uithof. Projectorganisatie Uithoflijn realiseert de tramlijn in opdracht van Bestuur Regio Utrecht en de gemeente Utrecht.

De drie gelijkrichterstations komen te staan op de  Koningsweg, Sorbonnelaan en Universiteitsweg. Aan de buitenkant is verbeeld wat er binnen gebeurt; het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom voor de tram. De sinusvorm verbeeldt de wisselstroom en deze gaat overhoeks over in een rechte lijn, de gelijkstroom.

Het grafische beeld wordt bereikt door een verschil in reliëf en textuur boven en onder de lijn. De bovenkant bestaat uit een asymmetrisch gevouwen plaat, zodat het gebouw uit verschillende hoeken anders wordt beleeft. Aan de onderzijde bestaat de gevel uit technische roosters, zodat er optimaal geventileerd kan worden. Tijdens het ontwerpproces komt het bij dergelijke gebouwen nogal eens voor dat er extra roosters nodig zijn. Door een groot oppervlak roostergevel te maken is het dus geen probleem om tijdens het ontwerpproces of in de toekomst extra openingen te maken.

De gebouwen staan op prominente plekken in de stad Utrecht. Het zullen subtiele oriëntatiepunten zijn voor voorbijgangers, in plaats van niets zeggende grijze techniekdozen. Twee van de gebouwen staan naast hoge bebouwing. Daar is het dak ook als gevel is beschouwd. De gebouwen worden helemaal in cortenstaal uitgevoerd. Hierdoor wisselt het beeld en de kleur door de seizoenen heen en veranderen ze van uiterlijk.

meerminder info


toonverberg info

gelijkrichterstations Uithoflijn
gelijkrichterstations Uithoflijn