fietsparkeergarage Mahlerplein, Amsterdam

Top kwaliteit op toplocatie

De combinatie van studioSK en BAM heeft aan het Mahlerplein, hartje Zuidas een ondergrondse fietsparkeergarage gerealiseerd voor drieduizend rijwielen in opdracht van projectorganisatie Zuidasdok. De bouw is gestart in 2015 en is begin juli 2016 feestelijk geopend. De stalling heeft circa 10 miljoen euro gekost.

‘Zuidas-kwaliteit’ straalt af van de nieuwe verblijfplaats voor drieduizend fietsen, ontworpen door projectarchitect Paul van der Ree van studioSK. De stalling, met de afmeting van een klein voetbalveld is ruim van opzet. De riante entreeruimte oogt als een ‘balzaal’. Deze centrale ruimte wordt omzoomd door een tiental componisten op glaspanelen en een lichtlijn in het plafond markeert het middelpunt.

In de lichte, ruime en overzichtelijke ruimte stroomt veel daglicht binnen. Het daglicht bij de uitgangen versterkt de oriëntatie en gevoel voor veiligheid.  Bovendien lijkt  een reeks kleurige ‘lichtvensters’ uitzicht  te gevenop de buitenwereld. Architect Van der Ree ontwierp de kleurrijke ‘panoramavensters’ samen met grafisch vormgeefster Irma Bannenberg. Het effect is overtuigend en het zorgt voor een speciale ambiance. Het laatste waar je aan denkt is dat je je in een ondergrondse ruimte bevindt. Ook vanuit het groene park zijn de toegangen publieksvriendelijk en maximaal transparant.

Innovatief is de logistiek en wayfinding. De oriëntatie vindt plaats via kleurvlakken op de vloer en de verschillende paletten van de kleurbanen op de muur. De gangpaden worden aangegeven met de componisten en met cijfers op de vloer. Bijzonder is dat in deze stalling borden vrijwel ontbreken. Het dynamische verwijssysteem dat je automatisch naar vrije plaatsen leidt is helder en minimalistisch van opzet. De logistieke helderheid, ruimtelijke opzet en publiekskwaliteit versterken het gevoel van comfort en sociale veiligheid.

Paul van der Ree is specialist in het ontwerpen van parkeergebouwen met comfort en publiekskwaliteit. Hij realiseerde onder andere de Fietsflat in Hengelo, het Fietsgebouw bij station Helmond en de ondergrondse stalling in stationsgebied Bilthoven. Verder werkt hij actueel aan de uitbreiding en transformatie van de stalling bij station Amsterdam RAI, Amsterdam Lelylaan. Na de zomer wordt de stalling onder de sporen bij Utrecht Vaartsche Rijn geopend, die gecombineerd is met een parkeergarage, net als bij het Transferium P&R de Uithof.

meerminder info


toonverberg info

fietsparkeergarage Mahlerplein,  Amsterdam
fietsparkeergarage Mahlerplein,  Amsterdam
fietsparkeergarage Mahlerplein,  Amsterdam
fietsparkeergarage Mahlerplein,  Amsterdam
fietsparkeergarage Mahlerplein,  Amsterdam