Fietsenstalling Zuidplein, Zuidas Amsterdam
De fietsenstalling is gelegen aan de voet van het WTC-gebouw, pal voor het station Zuid-WTC. De omgeving ontwikkelt zich in hoog tempo tot een internationale toplocatie met een mix van hoogwaardige kantoren en stedelijk wonen. Ongeveer 30% van de vervoersbewegingen in Zuidas vindt plaats met de fiets en de capaciteitsbehoefte van fietsparkeren zal de komende jaren sterk toenemen. De transformatie van de voormalige stalling tot een hoogwaardige fietsparking levert een bijdrage aan de capaciteitsvraag en tevens aan de beoogde uitstraling van de Zuidas. Het project is gerealiseerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.
Ruimtelijke kwaliteit & stedelijk programma
De realisatie van deze stalling in het hart van het hoogstedelijk Zuidas gebied is een schoolvoorbeeld van hoe een (deel van een) oorspronkelijke ‘old school’ autoparkeergarage getransformeerd kan worden tot high end fietsparkeren. Dit is een type opgave die we in onze studio steeds vaker krijgen; er is tenslotte steeds meer vraag naar locaties voor fietsparkeren in binnenstedelijk gebied. Tegelijk zie je dat er ruimte beschikbaar is of vrijkomt in autoparkeergarages.
De transformatie bij het Zuidplein was hard nodig; het deel dat al eerder tot stalling getransformeerd was, was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen van functionaliteit, beleving, uitstraling en sociale veiligheid. Na de make-over oogt de ruimte onherkenbaar: met lichte kleuren, goede verlichting, een heldere routing en een dynamische verwijzing naar de vrije fietsplaatsen. Dit maakt de stalling publieksvriendelijk, comfortabel en sociaal veilig. Het zijn ingrepen, waarmee studioSK ook de nabijgelegen Mahlerplein-stalling tot een succes gemaakt heeft.
Duurzaam is het project omdat de stalling een tweede leven geschonken wordt. Zo kan deze weer decennia lang haar functie vervullen in plaats van het realiseren van vervangende nieuwbouw. Waar mogelijk zijn elementen hergebruikt. Een voorbeeld hiervan zijn de stijgpunten en de transparante overkappingen daarvan, die hergebruikt zijn en voorzien zijn van nieuwe LED-verlichting. Ook in het nieuwe interieur is LED-verlichting toegepast met als special het markante tracé van lichtlijnen die als herkenbaar element boven het hoofdgangpad een functie vervult in wayfinding en routing.
Integrale visie en borging ruimtelijke kwaliteit
Het ontwerp is ontwikkeld vanuit één architectonische, integrale visie met een ambitieniveau dat past bij de toplocatie. Het ontwerp is van architect Paul van der Ree, studioSK, Movares. In alle ontwerpfasen is meerwaarde in ruimtelijke kwaliteit bereikt door de integrale inzet van het team van projectarchitect, modelleur en lichtontwerper, zodanig dat de verschillende planonderdelen elkaar versterken. Onze werkzaamheden uitgevoerd in BIM zijn hierbij ondersteunend. Ook na de ontwerpfasen is er tijdens de fase van de uitvoering toezicht gehouden op de esthetische kwaliteit, om de ruimtelijke kwaliteit zoals ontworpen en omschreven te waarborgen.
meer info
toon info