Fietsenstalling House Modernes

In het centrum van Utrecht is de spectaculaire transformatie van House Modernes afgerond. Het monumentale modernistische warenhuis op de hoek van de Oude gracht, dat ooit bekend stond als Galeries Modernes is getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw dat weer kan evenaren met haar oude glorie. Naast winkels, horeca en kantoren is er een gemeentelijke fietsenstalling gerealiseerd met plek voor ruim 900 fietsen, waarmee het de grootste fietsenstalling van de Utrechtse binnenstad is. StudioSK maakte het ontwerp in opdracht van gemeente Utrecht.

‘Het is dé perfecte locatie in de binnenstad zo dicht bij het drukste fietspad van Nederland’ aldus Simone Jorink, adviseur mobiliteit bij studioSK. Er is in het ontwerp dan ook veel aandacht besteed aan comfort en de mogelijkheid voor het parkeren van diverse type fietsen. Anne den Bok, projectleider realisatie bij de gemeente Utrecht: ‘de fietsenstalling is strak vormgegeven, heel licht, overzichtelijk en de eerste stalling waarbij we een mooie en duidelijke verdeling hebben in bak-, krat- en stadsfietsen.’

De stalling biedt een prettige ruimte voor de gebruiker door zijn moderne en frisse uitstraling. ‘De kernwoorden van het ontwerp zijn: overzicht, hoogwaardige uitstraling, sociale veiligheid en Natural Wayfinding’ aldus projectarchitect Dmitri Levin. Dit is goed terug te zien in het lichte kleur- en materiaal gebruik, de mooie verlichting en het open karakter van de fietsenstalling.

Hoogwaardige uitstraling en sociale veiligheid
Er is tot op het laatste detail veel aandacht besteed aan het doorzetten van een hoogwaardige uitstraling zoals dit ook is gedaan in de bovengelegen verdiepingen. De lichte kleuren in combinatie met het mooie, uitgekiende lichtontwerp doen de gebruiker vergeten dat de stalling zich ondergronds bevindt. Het zorgt samen met de overzichtelijke indeling voor een sociaal veilig gevoel en de gewenste publiekskwaliteit.

Vanuit het oogpunt van sociale veiligheid is ervoor gekozen om alle functies, naast het stallen van de fiets, zoals de beheerder, de toiletten, opslag en pantry te combineren tot één herkenbaar element. Dit element heeft een opvallende lichtblauwe kleur en is het eerste element dat de gebruiker in de stalling verwelkomt. ‘De blauwe parel van de stalling’ aldus projectarchitect Dmitri Levin. De frisse kleur zorgt ervoor dat het element extra goed opvalt in de stalling. De rest van de fietsenstalling is juist heel licht en rustig en daarmee volledig in het teken van overzichtelijkheid en sociale veiligheid. Ook de beheerder heeft met de centrale positie goed overzicht naar alle plekken in de fietsenstalling.

Natural Wayfinding
Het kleurgebruik is één van de lagen waarmee in de fietsenstalling gebruik wordt gemaakt van Natural Wayfinding. Het is een manier om de gebruiker op een intuïtieve en efficiënte manier door de fietsenstalling te begeleiden. Natural Wayfinding begint al bij het betreden van de fietsenstalling. Vanaf de bovenkant van de hellingbaan is de beheerder namelijk vol in het zicht op de verdieping eronder. Bij het aflopen van de hellingbaan is in één oogopslag de structuur van de stalling afleesbaar. Zo wordt er op dat moment al (on)bewust een eerste keus gemaakt in de af te leggen route door de stalling.

Onderaan de hellingbaan slaan de fietsers, na het inchecken door de beheerder, links af met een reguliere fiets en rechtsaf met een krat- of bakfiets. Op de vloer wordt dit verschil verduidelijkt door de belijning: blauw voor de reguliere fietsen en oranje voor de krat- en bakfietsen. Ook de handvatten van de rekken zijn afgestemd met deze kleuren.

De gangpaden met fietsenrekken zijn verbonden door een centraal hoofdgangpad dat door beide stallingsdelen loopt. Het hoofdgangpad heeft een verlaagd plafond wat helpt bij de intuïtieve routing door de stalling. De plafonds boven de overige gangpaden zijn juist niet verlaagd. Ook wordt er gebruik gemaakt van een digitaal verwijssysteem waarop het aantal beschikbare plekken per gangpad wordt aangegeven.

Prettig in gebruik
De stalling is nu een aantal maanden in gebruik en wordt ondanks de COVID-maatregelen steeds beter gevonden. De eerste reacties van zowel de gebruikers als de beheerders zijn erg positief. De stalling wordt ervaren als een comfortabele en prettige fietsenstalling.

 

meerminder info


toonverberg info

Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes
Fietsenstalling House Modernes