Langzaamverkeersbruggen Utrecht

De binnenstad van Utrecht is een tweetal bruggen rijker. Ze flankeren de Stadskamer en bieden een platform met een prachtig panorama over de nieuwe Catharijnesingel. De Catharijnebruggen hebben een centrale positie in de Utrechtse binnenstad. Verblijfskwaliteit en comfort spelen een hoofdrol in dit intensief gebruikte deel van de stad. Nu het water ook vrij onder beide bruggen doorstroomt is het verhaal compleet en kan je ook met bootjes onder de bruggen door en zelfs aanmeren ter plekke van de stadskamer. Het architectonische ontwerp is van projectarchitect Paul van der Ree.

Vanaf de bruggen is er een entree naar de stadskamer en winkelgebied Hoog Catharijne. De publieke ruimte loopt aan beide zijden van de bebouwing door boven het water. De bruggen maken in een vloeiende beweging een soepele verbinding tussen beide oevers. Niet alleen om de mensen het water te laten passeren, maar meer nog om ze boven het water te kunnen laten genieten van de stedelijke ruimte met levendige kades. Vanaf de terrassen voor het Vredenburg kijk je door de open balustrade naar het water. Aan de andere oever is de balustrade massief en functioneert als barrier tegen aanrijding van autoverkeer. Op het dek van de bruggen is de binnenstadsklinker doorgelegd. Dat versterkt het effect dat elk van de beide bruggen niet alleen een schakel naar de binnenstad vormen, maar tevens een publieksruimte boven het water.

De gemeente Utrecht schakelde studioSK, Movares in bij het ontwikkelen van een architectonische visie op deze twee bruggen bij de stadskamer – net als bij het ontwerp van het naastgelegen ensemble van de Vredenburgbruggen. Vanuit de hoge ambitie en het doel een duurzaam esthetisch uiterlijk te garanderen zijn bij alle bruggen hoogwaardige en robuuste materialen toegepast. De dekranden zijn voorzien van granieten randelementen en roestvrijstalen balustrades. De consequente toepassing van deze elementen zorgt voor samenhang tussen de verschillende bruggen over de Singel. Speciaal voor de Catharijnebruggen is een houten leuning op de balustrade ontworpen. Deze nodigt uit tot verblijven en loopt in een vloeiende beweging van de terrassen door over de bruggen tot aan de groene oever aan de stationszijde.

meerminder info


toonverberg info

Langzaamverkeersbruggen Utrecht
Langzaamverkeersbruggen Utrecht
Langzaamverkeersbruggen Utrecht
Langzaamverkeersbruggen Utrecht
Langzaamverkeersbruggen Utrecht