Circulaire Fietsenstalling Dordrecht

Circulair: demontabel en herbruikbaar in de toekomst

Het paviljoen-achtige gebouw heeft een helder en rationeel constructie-principe. Daarbij vallen constructieve opbouw en architectonische expressie samen en vormen een spreekwoordelijke onlosmakelijke eenheid. Het gebouw is echter compleet demontabel. Alle verbindingen zijn losmaakbaar en zelfs de afwerklagen van de vloeren zijn later gemakkelijk te verwijderen. Voor de verschillende onderdelen worden door de aannemer materiaalpaspoorten opgezet. Op die manier is het goed mogelijk de materialen in de toekomst her te gebruiken.

 

Fietspaviljoen en stationsentree in één expressief ensemble

"Functioneel en doelmatig – duurzaam, toekomstvast en toonbeeld van circulaire ambitie" is hoe de opdrachtgevers van studioSK de nieuwe fietsenstalling in Dordrecht omschrijven. Het park en het stationsgebied zullen beide meer tot leven komen en veiliger worden. De stalling brengt mensen bij elkaar in een sociaal veilige omgeving en het gebouw werkt als aanjager van zijn omgeving. De fietsenstalling aan de parkzijde van station Dordrecht en biedt straks plaats aan ongeveer 2000 fietsen en 60 bromfietsen.  Het ontwerp van het gebouw is ontwikkeld vanuit één architectonische, integrale visie en is adaptief ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen.

Luchtig, open park paviljoen

De architectuur van het bouwwerk heeft een klassieke opbouw. De ontwerpers van studioSK hebben het paviljoen een herkenbare en opvallende uitstraling gegeven. De symmetrische opbouw in de compositie van de dakdelen zorgt voor een rustig en evenwichtig beeld. Duidelijk afleesbaar is de entree voor de stationsfuncties die zich in het midden bevindt, centraal onder het hoge dakdeel. Met de klassieke symmetrische compositie refereren de architecten aan de stationsarchitectuur van het Waterstaatstation aan de centrumkant. Daarmee wordt het stationsbeeld van het totaal versterkt en ontstaat er stedebouwkundig een coherent ensemble. Tegelijkertijd heeft het markante gebouw een eigen identiteit. Het architectonisch vocabulaire van een luchtig, open paviljoen past perfect op de locatie van het park.  In samenhang met een opwaardering van de openbare ruimte van het park zal er een enorme kwaliteitssprong gerealiseerd worden. Straks is er sprake van een goed zichtbare, veilige en attractieve stalling en stationsentree.

 

 

meerminder info


toonverberg info

Circulaire Fietsenstalling Dordrecht
Circulaire Fietsenstalling Dordrecht
Circulaire Fietsenstalling Dordrecht