studioSK heeft in opdracht van ProRail een ontwerp gemaakt voor de vervanging van de twee Noordelijke spoordekken bij de Kattenburgerstraat ten oosten van Amsterdam Centraal Station. We doen dit in samenwerking met Braaksma en Roos architecten.
De bestaande brugdekken aan de Piet Heinkade worden vervangen omdat ze aan het einde van de levensduur zijn en ze maken te veel geluidsoverlast voor de omgeving. De bruggenbestaan uit minimalistische open balken frames met roosters ertussen. De nieuwe brugdekken bestaan uit twee vrijwel aaneengesloten geplaatste dichte stalen doosconstructies. De nieuwe overbrugging heeft straks een geluidsarme gesloten rijvloer-constructie, net als de bestaande brugdekken ten zuiden ervan. De gesloten balustrade biedt bovendien de gelegenheid om ook aan de spoorzijde een extra geluidwerende voorziening te realiseren. Dit zal een positief effect hebben op de geluidsproductie naar de openbare ruimte en de bebouwing er tegenover.
Het nieuwe brugdek krijgt een gesloten balustrade. Daarmee wordt aangesloten bij het historische beeld van viaducten en bruggen uit de dertiger jaren van de vorige eeuw, met vollewand-liggers in de Oostboog van het spoor in Amsterdam. Zo is er straks visueel een echo in ritmiek, detaillering en kleur als relatie tot de historische context. In het ensemble van bestaande historische en nieuwe brugdekken op de bouwlocatie ontstaat er zo ook een eenheid. Op het bestaande brugdek direct naast de nieuwe brug is er op dit moment ook nog een originele vollewand-ligger aanwezig.

Met het vervangen van de sporendekken zal ook het tussensteunpunt vervangen worden. In vormgeving zal aangesloten worden bij de karakteristiek van de bestaande tussensteunpunten waarbij stalen kolommen en de bovenbalk een geheel (portaal) vormen. Uitgangspunt bij de vervanging van het stalen brugdekken en tussensteunpunt is dat de metselwerk landhoofden langs de Piet Heinkade en het tegelwerk op de wanden van de onderdoorgang gehandhaafd blijven. Dit vraagt om zorgvuldigheid bij het verwijderen van de bestaande brugelementen en het plaatsen van de nieuwe.
Ontwerp in historisch perspectief
De conceptuele aanpak voor de vernieuwing van het dek bij Kattenburg is analoog met die door studioSK is toegepast bij de vernieuwing van de bruggen van de Oostertoegang. De beeldtaal vanuit de historie zoals hierboven beschreven is een leidraad bij het ontwerp. De nieuwe bruggen zijn eigentijds, met een knipoog naar het verleden en met zorgvuldigheid t.a.v. historisch materiaal.