Hub Hub Hoera!

Deelhub Utrecht Vaartsche Rijn op de kaart

Op het door studioSK ontworpen station Utrecht Vaartsche Rijn is de eerste officiële deelmobiliteitshub met landelijke identiteit geopend. Vanaf nu kunnen bewoners en bezoekers makkelijk en snel overstappen op een elektrische deelfiets of bakfiets. Behalve deze fietsen staan er ook deelauto’s in de Parkeergarage. Daarnaast sluiten op het station trein, tram en bus naadloos op elkaar aan, met een comfortabele overtap.

De nieuwe landelijke uniforme bewegwijzering, naar ontwerp van bureau Mijksenaar, voorziet de hubs van een herkenbaar logo, vakmarkering en bebording. Zo herken je in de toekomst een HUB waar bijvoorbeeld deelfietsen te huur zijn aan het logo met een groene druppelvorm en het woord ‘hub’ en een bord met de aangeboden voorzieningen. Elke reiziger in Nederland weet zo wat ze minimaal kunnen verwachten op deze hubs als het gaat om de kwaliteit van het aanbod deelvervoer en eventuele aanvullende diensten. Het sluit daarbij aan op bestaande concepten, zoals het stationsconcept van de spoorpartijen.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen is enthousiast over de MaaS-pilot in Utrecht. Samen met wethouder Lot van Hooijdonk hebben ze deze eerste landelijke deelmobiliteitshub geopend. Na haar bezoek heeft ze inzicht gekregen in de ervaringen van de pilot: “Laat er maar veel hubs komen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar en kunnen we mobiliteit in onze steden slimmer en duurzamer organiseren. Heijnen is enthousiast over de nieuwe mobiliteitshub: “hierdoor kunnen mensen makkelijk gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar. Het is een voorbeeld van hoe duurzaam vervoer toegankelijker gemaakt kan worden voor iedereen.

De MaaS-pilot (mobility as a service) zorgt voor toegang tot alle vormen van deelvervoer in één app; een mooi voorbeeld van samenwerking met overheden en private partijen. In Leidsche Rijn, een vinexwijk van Utrecht, is de pilot in 2018 al gestart en zorgt voor mooie resultaten: een paar duizend inwoners maken hierdoor gebruik van deelvervoer. De komende jaren gaat de gemeente Utrecht meerdere deelhubs realiseren in Utrecht.

Om een kwaliteitsslag te realiseren in de openbare ruimte rond het station doet studioSK een studie naar een uitbreiding van het aantal fietsplekken. Het aantal fietsers zal de komende jaren alleen nog maar groeien door de transformatie van de Merwedekanaalzone tot een nieuwe stadswijk.

Lees er meer over op het mobiliteitsforum: MaaS-pilot Utrecht en deelhub Vaartsche Rijn goed ontvangen