Start bouw nieuwe bediencentrale

Het is zover! De eerste paal van de bediencentrale op Scheveningen is de grond in. Het nieuwe gebouw, dat studioSK samen met VANDELUNE studio voor architectuur heeft ontworpen, in 2024 opgeleverd en in gebruik genomen. Wethouder Anne Mulder, Nic de Roeck (namens VialisBesixen Paul Jansen gaven het feestelijke startsein. Wethouder Anne Mulder vertelt trots: “Wij zijn blij dat we op deze plek de oude semafoor kunnen vervangen voor een mooie nieuwe bediencentrale.  Hiermee kunnen we ook in de toekomst zorgen veilige en betrouwbare begeleiding van de scheepsvaart.”

De huidige semafoor is uit 1953 en is door de komst van nieuwe functies te klein geworden. Om klaar te zijn voor de toekomst komt op dezelfde plek een toekomstvaste, duurzame nieuwe bediencentrale te staan.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaam energiegebruik. Zo wordt de warmte van de vele servers in dit gebouw als verwarming voor de gebruikers gebruikt en is het gebouw zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk directe zoninstraling is. Door verschillende ingrepen is het gebouw volledig gasloos.

Bediencentrale Scheveningen Den Haag

De locatie heeft een bijzonder karakter. De bediencentrale ligt namelijk op de scheidingslijn van de recreatieve boulevard en de lager gelegen vissershaven met een industrieel karakter. Dit vraagt om een specifieke gebouwtypologie die deze twee werelden verenigd. Aan de werkkade is het gebouw robuust en meer gesloten, aan de boulevard licht en open. Door het basement van het gebouw kleiner te houden blijven de zichtlijnen vanaf de boulevard intact. Het schip is zoveel mogelijk richting zee getrokken, zodat de medewerkers vanuit het gebouw goed en vrij uitzicht hebben om de schepen in de gaten te kunnen houden. De werkzaamheden in het gebouw gaan 24 uur per dag door. Medewerkers kunnen onder het gebouw parkeren om de boulevard vrij van voertuigen te houden. De ingang van de garage bevind zich op kadeniveau en de parkeergarage is daardoor niet zichtbaar vanaf de boulevard.

Namens de aannemerscombinatie heeft RoosRos Architecten het ontwerp verder uitgewerkt. Tijdens het ontwerp- en uitvoeringsproces werken wij nauw samen met Paul van Laviere van Tepron B.V. Wij kijken uit naar een voorspoedige bouwfase en de oplevering!

Zie ook het bericht van gemeente Den Haag