Groene ‘voeten’ in het dorp; herinrichting Dorpsplein Maasbommel

In het Gelderse Maasbommel ligt het Dorpsplein op een prachtige locatie, aan de voeten van het rijksmonument de Sint-Lambertuskerk en naast het voormalig dorpshuis. Het is de eerste plek die je ziet als je deze kleine stad aan de Maas vanuit de Raadhuisdijk betreedt, en de laatste als je weer vertrekt. Hier hoort een volwaardige en aantrekkelijke inrichting bij. studioSK is gevraagd om een schetsontwerp te maken van deze locatie, om deze vervolgens later in het proces uit te werken naar DO.

Het ontwerp is gericht op het vergroenen en veraangenamen van de plek. Klimaatadaptatie speelt immers ook in kleinere kernen aan de rivier.  Daarbij vraagt de ruimte achter de kerk om meer allure. Hier zorgen de bloemperken, bomen, groene parkeerplaatsen en een open watergang voor. De functionaliteit blijft gewaarborgd; er komen voldoende parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners van het oude dorpshuis De Hanze en de ‘zondagbezoekers’ van de Sint-Lambertuskerk. Het blokvormig patroon is een knipoog naar de oude inrichting van het plein.

Corona maakte bewonersparticipatie tijdens het proces bijzonder. Het ophalen van wensen en ontwerpuitgangspunten vond nog plaats ‘in real life’ in het nieuwe dorpshuis De Hanze samen met bewoners. Het op basis daarvan gemaakte schetsontwerp werd digitaal gepresenteerd met, desondanks het gemis van het contact in levende lijve, lovende woorden over de duidelijke communicatie. Ook bewonersparticipatie is in een anderhalve metersamenleving gewoon mogelijk!