Ensemble perronkappen Groningen Europapark compleet!

Met de succesvolle plaatsing van de 3e perronkap is station Groningen Europapark nu compleet!

De nieuwe kappen – door studioSK ontworpen en geëngineerd – zijn onderdeel van het project Groningen Spoorzone. Als sluitstuk van de uitbreiding van het station is afgelopen week de laatste stationskap geplaatst. Hiermee is het station klaar voor toekomstige extra reizigers. studioSK heeft de kappen vormgegeven waarbij constructie, vorm en functie op een integrale manier de karakteristieke uitstraling bepalen.

Schets Peter Heideman

In het ‘in staal geboetseerde’ ontwerp van architecten Nienke van de Lune en Peter Heideman en collega-constructeur Jan van Wolfswinkel zijn installatie en constructie geoptimaliseerd en geïntegreerd vormgegeven. De kappen zijn volledig demontabel ontworpen; onderdelen zijn geprefabriceerd en kunnen vervangen worden.

plaatsing kappen Groningen Europapark

De iconische kappen zijn door de zorgvuldige uitwerking strak en slank uitgevoerd. Dit maakt de kappen onderscheidend en herkenbaar voor station Groningen Europapark. Het is dan ook geen verassing dat de kappen in 2014 zijn genomineerd voor de staalprijs. Meer informatie hierover is te vinden in de volgende publicatie: PERRONKAPPEN STATION GRONINGEN EUROPAPARK.

De kap is bij Buiting Staalbouw in vier delen volledig geprefabriceerd, waarna deze in één dag op de bouw zijn geassembleerd. Het transport naar locatie was een spektakel op zich waarbij in twee dagen vier begeleide vrachtwagenritten waren uitgevoerd. De vier delen waren elk 24 meter lang en 5 meter breed wat voor veel uitdagingen zorgde op de route. Ook de plaatsing op locatie was een uitgekiemd proces waarbij rekening is gehouden met de reistijden van de treinen. De dienstregeling kon gewoon gehanteerd blijven en de treinen reden normaal tijdens de installatie van de kap.

Foto’s van de plaatsing zijn gemaakt door: Michel vd Kaaij en Stefan Verkerk

 

Vergelijkbare projecten:

Regionale stations

Lokale stations

Stations algemeen