3000 nieuwe fietsplekken onder het stationsplein in Amersfoort!

De geplande nieuwe fietsenstalling onder het stationsplein in Amersfoort met 3000 nieuwe fietsplekken komt er. Hierdoor wordt het stationsplein straks helemaal vrijgespeeld voor een groene herinrichting. Het gewijzigde plan voor de ondergrondse stalling is op 3 december goedgekeurd door de raad.“Amersfoort is een groeiende stad en ook qua verkeer wordt het drukker. Daarom kiezen we voor een ruime, overdekte en toegankelijke plek voor de fietsen van treinreizigers”, zegt wethouder Buijtelaar. De raad besluit naar verwachting in januari 2020 over de visie voor het gehele stationsgebied.

Beeld: Karres+Brands

Comfortabel en fietsend de stalling in…

Een eerder plan, met een entree aan de zuidzijde van het Stationsplein, stuitte op veel weerstand en was minder toegankelijk via het Smallepad. Het plan is nu om een ruime entree met rolpaden en een luie trap te realiseren vanaf het Stationsplein zelf. Ook kan je de nieuwe stalling straks fietsend en comfortabel bereiken via de kant van de Kersenbaan en het Smallepad.

Beeld: Karres+Brands

Vanuit de stalling direct de stationshal in

Vanuit de fietsparkeergarage komt er straks, als alles klaar is, ook een directe verbinding met de stationshal. De nieuwe stalling wordt verbonden met de bestaande stallingsdelen onder de kantoren en vormt er uiteindelijk één geheel mee. In totaal zijn er straks daardoor ruim 5000 plekken aan de centrumzijde.

Groen stationsplein en sfeervol interieur met blank hout

De aanbesteding voor de aanleg van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling in Amersfoort wordt nu gestart. Als voorbereiding op de aanleg verleggen nutsbedrijven volgend jaar alvast de kabels en leidingen op het plein. Dat betekent dat het plein in de loop van 2020 fietsvrij wordt. Dan ga je door je oogharen al een beetje zien hoe het stationsplein er uit kan gaan zien, zónder de ‘zee van fietsen’, die jaren het beeld van het stationsplein heeft bepaald.

Impressie fietsenstalling Amersfoort

Het interieur is sfeervol en specifiek ontwikkeld voor Amersfoort. Het gebruik van blank hout vormt een rode draad in het ontwerp van projectarchitect Paul van der Ree, die vanuit studioSK verantwoordelijk is voor het ontwerp van de fietsparkeergarage.

 

Lees in het artikel van De Stad Amersfoort en op de website van de gemeente Amersfoort meer over de stalling.