Bicytecture in Architectuur.NL

Het architectuurblad Architectuur.NL besteedt in een special uitgebreid aandacht aan de ontwerpopgave die studioSK definieert als Bicytecture. Het is relatief een nieuwkomer in de wereld van de architectuur. In hetzelfde era waarin de mobiele telefoon zich ontwikkelt van type ‘Miamy Vice’-baksteen via ‘my first Nokia’ naar de Smartphone, heeft het fietsparkeren zich ontwikkeld vanuit de schimmige nissenhut via de generatie stallingen 1.0 tot de high-end stallingen die op dit moment gebouwd worden.

De kopgroep van het peloton wordt gevormd door de stationsstallingen, die de toon zetten en een nieuwe standaard geïntroduceerd hebben, zowel in smart techniek als in comfort en architectuur. Zij illustreren het specifieke en specialistische werkveld in de architectuur: Bicytecture. De fietsenstalling is meer en meer het hoogwaardige voorportaal van het openbaar vervoer en van hoogstedelijke voorzieningen. Nog een stap verder in de filosofie van studioSK ontwikkelt het fietsparkeren zich zelfs tot de icoondrager voor stationsgebieden, in de strategie van ‘biking the station’. Een nieuwe generatie ontwerpen illustreert dit principe.

‘De fietsenstalling is een serieuze ontwerpopgave en kan veel betekenen voor de kwaliteit van de publieke ruimte’. Gemeenten zullen de straten en pleinen van hun historische binnensteden ook gaan opschonen, de kopgroep achterna. Goed voorbeeld doet goed volgen…

Lees het volledige artikel gepubliceerd in Architectuur.NL hier

Fietsparkeren als icoon voor stationsentree in Dordrecht, ontwerp studioSK