Ondergrondse waardecreatie & Schreudersprijs 2019

In de publicatie in het blad De Onderbouwing plaatst architect Paul van der Ree het thema van ondergronds bouwen in het actuele perspectief van circulair en duurzaam bouwen.

“In stedelijke centrumgebieden met hoge dichtheid neemt de druk toe om meer ondergronds te bouwen. De relatief hoge kosten worden gelegitimeerd door hoge opbrengsten van de vierkante meters erboven en de wens om te investeren in een hoogwaardige openbare ruimte. Die ontwikkeling en de ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zullen er de komende tijd voor gaan zorgen dat er meer aandacht voor kwaliteit komt in de ondergrond” stelt Paul van der Ree, die als architect bij studioSK aan heel wat ondergrondse projecten werkt.

Hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit in de ondergrondse fietsenstalling Amsterdam Mahlerplein

Waarde creëren
“Wat je wilt is dat we ten aanzien van de ondergrond waarde creërend gaan investeren. We zullen daar met z’n allen de schouders onder moeten zetten. Je kunt het tenslotte maar één keer goed doen. Dat creërend investeren begint met anders denken. We kunnen de ondergrond pas echt optimaal gaan benutten als we ernaar streven dat mensen ondergrondse ruimtes niet anders ervaren dan bovengrondse. Zodanig dat je, omdat de ruimtelijke kwaliteit overal even hoog is, niet eens merkt op welk niveau je bent. (lees verder: Onderbouwing)

Fietsenstalling onder het stationsplein in Bilthoven

Paul van der Ree was dit jaar ook jurylid bij de prestigieuze Schreudersprijs, die deze maand werd uitgereikt voor excellente projecten op gebied van ondergronds bouwen, waaraan een geldbedrag van 25.000 euro verbonden is. De uitreiking op 20 september op het COB-congres was dit jaar extra bijzonder. Niet alleen vanwege de locatie (in de Gaasperdammertunnel), maar ook omdat de prijs twintig jaar bestaat. De beloning voor inspirerend ondergronds ruimtegebruik ging dit jaar naar De Bastei in Nijmegen.

Foto: COB/Randy Da Costa