Geschiedenis herleeft in eigentijds/modern ensemble in Utrecht

Architecten van studioSK ontwikkelden samen met de constructeurs van Movares een ‘second life’ voor het spoorviaduct uit de zeventiger jaren. Een verdubbeling van het aantal sporen ter plekke van de Cartesiusweg was nodig voor het project van de spooruitbreiding. Ook wilde de gemeente op maaiveld de doorstroming verbeteren door toevoeging van extra ruimte. Daardoor krijgt het langzaam verkeer uiteindelijk ook comfortabel een plek.

Het is gelukt om deze wensen te realiseren met behoud van het bestaande viaduct uit de zeventiger jaren en het zo een tweede leven te geven. Onnodige sloop is voorkomen en minder nieuw materiaal toegevoegd. Stilistisch is de uitbreiding uitgevoerd in de specifieke vormentaal van het bestaande kunstwerk.

Door ook in detaillering en materiaalkeus volledig aan te sluiten ademt het geheel een vanzelfsprekende eenheid. Voor de nieuwe steunpunten is een contravorm gekozen die zich duidelijk van het origineel onderscheid maar er toch natuurlijk bij aansluit.

Tussen de twee dekken is een vide gerealiseerd die daglicht midden in het kunstwerk brengt. Tegelijk is het ontwerp natuurinclusief. De ecologische structuren zijn verbeterd door het aanbrengen van een ecopassage zowel in langs- als in dwarsrichting. Zo is een optimale situatie gecreëerd voor zowel spoor-, auto- en langzaamverkeer als voor de ecologische routes.