Honderden kunstwerken in fris boek

Kunst is op veel Nederlandse stations terug te vinden. Het draagt bij aan de genius loci in de veelal generieke reisdomeinen die mondiaal steeds meer op elkaar lijken. Ook legt kunst vaak verbinding met de stad. Voor het eerst is een collectie van 336 kunstwerken in kaart gebracht op initiatief van NS, Prorail en Bureau Spoorbouwmeester. Ook de projecten die studioSK realiseerde in samenwerking met de kunstenaars worden zo in het zonnetje gezet.

Thuiskomen onder een vliegende schotel met berichten uit de ruimte (Martin & Inge Riebeek), vertrekken vanaf een plein met virtuele stuifduinen (Giny Vos) of aanlanden in een decorstuk met de reiziger als performer (Polly’s Pictureshow)… het kan je zomaar overkomen op Nederlandse stations – in dit geval respectievelijk in Helmond, Apeldoorn en Amsterdam RAI.

Het meest interessant zijn de projecten waar er werkelijk sprake is van een cross-over, vanuit een geïntegreerde visie en een intens samenspel tussen kunstenaar en architect. Als integrale denkers voelen de ontwerpers van studioSK zich daarbij als een vis in het water. We koesteren de rijkdom en gelaagdheid in de eindresultaten die een maatschappelijke meerwaarde hebben.

Het fris vormgegeven boek ‘Kunst in Nederlandse stations’ (uitgeverij Thoth) is vanaf vandaag te koop en ook in digitale vorm is het toegankelijk op www.kunst-op-nederlandse-stations.nl. Het magnus opus werd ten doop gehouden in de Koninklijke wachtkamer van Centraal station in Amsterdam in bijzijn van o.a. Rogier van Boxtel (NS), John Voppen (ProRail) en Erik Luiten, Spoorbouwmeester. De presentatie werd opgeluisterd door vlammende betogen van o.a. Ann Demeester (Frans Hals Museum).