Opening nieuwe fietsenstalling bij station Amsterdam Noord

Met de opening van de nieuwe fietsenstalling bij station Amsterdam Noord van de Noord-Zuidlijn krijgt de stad er maar liefst 1300 fietsparkeerplekken bij. Zo houden we de openbare ruimte toegankelijk voor o.a. voetgangers en fietsers. De stalling is al in gebruik, maar zal 10 april officieel feestelijk geopend worden in het bijzijn van wethouder Sharon Dijksma.

De stalling is ontworpen door architect Wienke Scheltens van studioSK. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de lichtelementen aan wanden en plafonds. Ze brengen kleur en structuur in de inpandige ruimte. De lichtgevende ‘smart-frames’ aan het plafond bevatten geïntegreerde sensoren voor de dynamische verwijzing naar de vrije fietsplaatsen. Op de glazen panelen bij ieder rek is te zien waar plekken vrij zijn. Dat gebeurt op dezelfde innovatieve manier als bij de Mahlerplein stalling aan de Zuidas – ook een ontwerp van studioSK.

Op de panelen helpen afbeeldingen van vogels je bij je oriëntatie en het terugvinden van het juiste rek. Ook wordt daarmee verwezen naar het groene karakter in de recente geschiedenis van Noord.

De gemeente beheert en exploiteert de stalling. Financiers van het project zijn Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam.