Caleidoscopische Lift

Bij station Zaltbommel is een bijzonder liftvervangingsproject gerealiseerd, waarbij de karakteristieke architectuur van het gebouw uit 1984 architect Van der Gaast aan de buitenzijde behouden is gebleven. Het transparante trappenhuis krult daarbij om de liftschacht van een wit kubistische volume heen.

Bij de liftvervanging heeft studioSK voorgesteld om ook de publiekskwaliteit en de sociale veiligheid van de gesloten liftschacht te verbeteren. Architect Peter Heideman heeft de schacht van gaten voorzien. Daardoor ontstaan er zichtlijnen en visuele relaties tussen het trappenhuis en de lift. Zo ontstaat er zicht en sociaal toezicht vanaf de trap naar de lift en vice versa vanuit de lift naar buiten. Je kunt zelfs vanuit de lift de reizigers op het perron zien staan, wat de sociale veiligheid ten goede komt.

De liftschacht is aan de binnenzijde strak gestuct en wit geschilderd. Tegenover de raamopeningen van verschillend formaat zijn er bovendien spiegels geplaatst. Dit maakt de lift tot een caleidoscoop en het gebruik ervan een visueel spektakel. Aan allerlei zijden ontstaan doorzichten en transparantie waar die er voorheen niet waren. Het daglicht kaatst vanuit het glazen dak via de spiegels en de witte wanden naar alle niveau’s. Het spel van open en gesloten van Van der Gaast is geperfectioneerd en beleefbaar gemaakt. De nieuwe glazen opbouw past als een lantaarn perfect in de kubistische opzet en vormt een bekroning waar ‘s nachts ook licht uitstraalt.