3 bruggen op rij : Kop van Rijnvliet Utrecht

De serie van drie kunstwerken vormt de entree voor de wijk Rijnvliet. De derde en laatste brug is nu voltooid en daarmee is het ensemble compleet. De drie civiele bouwwerken voor fiets-, auto- en busverkeer vertonen een coherent beeld en dit creëert visuele rust en herkenbaarheid.

Toch is er sprake van een uniek ensemble, zowel ten opzichte van het Marinus van Tyrusviaduct als ten opzichte van de vele brugjes die straks in de waterrijke wijk Rijnvliet komen te liggen. De drie bruggen vormen met hun specifieke vormgeving een herkenningspunt, hoog gelegen boven het maaiveld bij de entree van de wijk.

Met de keuze van V-kolommen is er een ruimtelijk profiel gerealiseerd waarin zowel water als wegen gelijkwaardig onder de kunstwerken ‘doorstromen’. In verband met de vliegroute van vleermuizen langs de Letschertweg is op de viaducten de verlichting in de leuningen geïntegreerd. Zo wordt het licht ‘laag ‘ bij het dek gehouden met weinig uitstraling naar het luchtruim erboven.

Het architectonisch ontwerp voor de viaducten is van Paul van der Ree van studioSK, in samenwerking met Arjan Kool van Veenenbos en Bosch landschapsarchitecten. Ze zijn vanuit eenzelfde visie en uit dezelfde hand ontworpen als het aansluitende Marinus van Tyrusviaduct.