‘het paviljoen met de zeven levens’ – circulair bouwen met geprint beton

Het innovatieve concept voor ‘het paviljoen met de zeven levens’ is ontwikkeld door studioSK/Movares, Bruil en Studio RAP.  Computational design en de vaardigheid van computational thinking worden meer en meer onderdeel van circulair bouwen. In het 3D-model wordt door middel van parameters waarde toegevoegd en wensen vertaald in de toekomst van bouwwerken. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die momenteel in de bouw grond aan de voeten krijgt is de circulaire economie. Het samenwerkingsverband van Studio RAP, Bruil en studioSK/Movares verkent deze ontwikkeling in een aantal met beton te printen objecten. Een daarvan is het paviljoen met de zeven levens. De term circulaire economie suggereert immers dat het leven van een bouwwerk met één cyclus niet ophoudt.

De ontwikkelingen in computational design, het digitaal ontwerpen en engineeren van constructies liggen in één lijn met de mogelijkheden voor digitale fabricage. Voor de start van het project worden interdisciplinair de parameters bepaald. In het ontwerp- en maakproces draaien de participanten van alle verschillende disciplines aan de knoppen die het ‘DNA van een bouwwerk’ bepalen. Uitkomsten van het ontwerpproces kunnen direct worden gebruikt om de digitale fabricage aan te sturen. Dit heeft verregaande gevolgen voor de hele bouwkolom. De ontwerpende en bouwende combinatie samen zorgen niet alleen voor de digitale ontwerpen en engineering, maar ook voor de digitale productie van de kolom. Civiele constructies blinken vaak uit in overmatig materiaalgebruik. Daar valt veel winst te behalen, onder meer in het kader van CO2-reductie. Het paviljoen heeft een organische vorm met een lichte, minimale constructie, waar alleen materiaal toegepast wordt waar dat ook écht nodig is.

De plattegrond van het paviljoen bestaat uit onregelmatige vijfhoeken, In het zwaartepunt van elke vijfhoek staat een kolom die naar boven toe uitwaaiert naar dezelfde vorm als het grondvlak. Deze kolommen worden van boven naar beneden geprint. Op de dakrand van het paviljoen start bij elke vijfhoek de buitenlijn van geprint beton. Deze lijn maakt een golvende beweging en print laag na laag richting het zwaartepunt van de vijfhoek. Dankzij de hoogte van lagen ontstaat zo een kegelvorm met een gewelfde betonschil. De betonlaag is dun, alleen het hoognodige materiaal wordt gebruikt voor de vloeiende constructieve vorm. Binnenkort wordt het besluit genomen om het paviljoen op een locatie te gaan realiseren.