studioSK verrijkt Collectie Stationserfgoed met Transformatie (update)

Station Doetinchem is na een periode van leegstand in 2017 nieuw leven ingeblazen. Het gebouw is verrijkt met een horecavoorziening en een transformatie van het interieur door studioSK, in opdracht van NS. Een aantrekkelijke wachtruimte met een grote koffietafel en een bijbehorende serie meubels van blank hout geeft het interieur een warme uitstraling. Het is er lichter, door de uitstraling van de nieuwe meubels. De sfeer en warmte van de houten meubels contrasteert met de oorspronkelijke materialen en kleuren. Ook is er een eigentijds openbaar toilet gerealiseerd, zorgvuldig ingepast in de structuur van het gebouw. Het is een verademing om te zien hoe fantastisch het gebouw weer gebruikt wordt door de mensen. Het succes is mede te danken aan de sympathieke manier waarop Alex&Sander als exploitant er ook écht een succes van maken. Architecten Paul van der Ree en Ilse Hartman van studioSK maakten het ontwerp in samenspraak met de gebruikers.

station-doetinchem-architect-paul-vd-ree-architect-ilse-hartman-studiosk-movares-2

station-doetinchem-architect-paul-vd-ree-architect-ilse-hartman-studiosk-movares-3

Het station in Doetinchem maakt deel uit van ‘De Collectie’ van cultureel waardevolle naoorlogse stations. Zowel het interieur als het exterieur van het gebouw uit 1983 naar ontwerp van architect P.A.M. Kilsdonk bevinden zich in een relatief gave staat. Net als bij veel stationserfgoed zijn de oorspronkelijke functies vervallen, met dreigende leegstand als gevolg. Architecten Ilse Hartman en Paul van der Ree hebben in opdracht van NS Stations een ontwerp gemaakt om het gebouw te transformeren. In het proces is afgestemd met Bureau Spoorbouwmeester.

Doetinchem-stationserfgoed-transformatie-door-architecten-Ilse-Hartman-Paul-van-der-Ree-studiosk-Movares

De nieuwe ingrepen zijn zichtbaar losgehouden van de oorspronkelijke architectuur. Het gebouw wordt verrijkt met een serie meubels van blank hout, die een warme uitstraling hebben en eigentijds gebruik mogelijk maken. De sfeer en warmte van het hout contrasteert met de oorspronkelijke materialen en kleuren. Daardoor zijn de toevoegingen helder als eigentijds afleesbaar. Om het gebouw nieuw leven in te blazen is er een functie gevonden die de verblijfs- en publiekskwaliteit verhoogt. Kleinschalige horeca zorgt voor leven in de brouwerij, inclusief een wachtgelegenheid en sociaal toezicht. Het voormalige loket is verworden tot een counter voor de horecafunctie en ook is er een openbaar toegankelijk toilet gerealiseerd binnen de oorspronkelijke schil. De ombouw zal na de zomer gereed zijn.

interieur