Werkgroep ‘Toplogisch Optimaliseren’ op Bouwbeurs

Op de bouwbeurs zijn de tussenresultaten te zien van de 3D Betonprint Challenge prijsvraag waar studioSK/Movares  eind 2015 de 2e prijs gewonnen heeft met ESO-ffice; een 3D in beton geprinte draagconstructie voor een ‘bomenkantoor’, gegenereerd door software bij afdeling Dynamica aan de hand van vooraf geformuleerde parameters. Daardoor wordt alleen materiaal toegepast waar het noodzakelijk is.

topologisch-optimaliseren-ontworpen-door-architect-peter-heideman-studiosk-movares

3D Betonprinten staat nog in de kinderschoenen, maar laat wel een ontwikkeling en verschuiving zien van de bouw richting ontwerp & productietechnieken  die al jaren gebruikelijk zijn in de automobiel  & luchtvaartindustrie.

Het resultaat laat onderzoek zien naar het met software genereren van draagconstructies, de mogelijkheden om deze te realiseren met de 3D betonprinter van de TU/Eindhoven en het integreren en mee laten printen van installatiezones E&W, waardoor in het bouwproces bouwfasen worden geschrapt.

Wim van’t Land zal namens Movares de resultaten presenteren op 6 februari.