Station Leidschenveen

In de Haagse wijk Leidschenveen is een halte voor RandstadRail gerealiseerd. Het OV-knooppunt heeft een ambitie die past bij de centrumlocatie van de wijk Leidschenveen. Het station biedt comfort en uitstraling met haar grotendeels glazen overkapping; een futuristische ‘tube’. Het ontwerp van de halte is van studioSK, met Paul van der Ree als projectarchitect.

Comfort en uitstraling

Transparantie, sociale veiligheid en comfort zijn centrale ontwerp-thema’s, gerelateerd aan publiekskwaliteit. Globaal is de helft van de overkapping van glas. Ook alle elementen in de vide zoals de glazen lift zijn transparant ontworpen. De ambiance op de halte wordt voor een groot deel bepaald door de lichtval, het uitzicht en de sfeervolle houten plafonds van de overkapping. Deze zorgen voor een opslag van CO2 en geven het verblijf op het station een prettig en warm karakter. ’s Avonds worden de plafonds aangelicht, wat letterlijk zorgt voor een stuk ‘uitstraling’ naar de omgeving.

Besparing grondstoffen en kosten

Als een van de eerste stations is bij de tube op grote schaal koud gebogen glas (freeform-glas) toegepast. Het glas is zo dun dat het ter plekke in de vorm gebogen wordt. De reductie in dikte betekent een reductie in materiaal, en dus ook in gewicht - en dat telt zelfs door tot in de fundering. Dat betekent niet alleen een besparing in grondstoffen maar ook in kosten.

Openbare ruimte en verbindingen

De RandstadRail en de HOV tram- & busverbinding sluiten hier op elkaar aan met een soepele overstap. Beide haltes liggen direct boven elkaar. Een open vide en een transparante lift zorgen voor goede zichtlijnen tussen de haltes. Veel aandacht is geschonken aan de openbare passage, die onder het ruime viaduct door loopt. Het niveauverschil naar het winkelcentrum en de woningen wordt met riante trappartijen overbrugd.  Ook is een voetbrug over de tram en weg aangelegd als onderdeel van de langzaamverkeerroute in de centrale zone. Ook deze brug is een ontwerp van studioSK.

meerminder info


toonverberg info

Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen
Station Leidschenveen